< Terug naar overzicht

Verkeerde lichaamshouding leidt tot klachten

Tegenwoordig kampen veel mensen met lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld: rug-, nek- en schouderklachten. Dit heeft vaak te maken met de verkeerde lichaamshouding gedurende de dag of nacht. Uiteraard hebben we de meeste invloed over de dagelijkse houding en gaan we daar wat dieper op in.


De oorzaak van een verkeerde lichaamshouding kunnen we vaak al snel achterhalen. Bij veel mensen heeft dit namelijk te maken met het vele zitten. We zitten tegenwoordig bijna 90% of meer van de tijd op een dag. Ga maar eens na, de wekker staat om 8:00, we stappen uit bed maken ons ontbijt om vervolgens lekker zittend ons ontbijt te nuttigen. Na ons ontbijt gaan we naar ons werk, ook hier gebruiken de meeste mensen de auto. We lopen in dat geval dus naar de auto om daar vervolgens zittend naar werk te rijden. Eenmaal aangekomen op werk pakken de meeste mensen de lift om de trap te vermijden natuurlijk. Boven aangekomen pakken we een kop koffie en gaan we lekker achter ons bureau zitten. Tijdens de lunchpauze gaan we uiteraard zitten. Naar huis herhalen we de ochtend beweging om thuis vervolgens zittend te eten, het liefst op de bank om daar de avond verder te kunnen blijven zitten. Door Corona kan het natuurlijk nog erger zijn; we werken thuis en hoeven de wandeling naar de auto en het kantoor niet eens te maken! Kortom we bewegen over het algemeen erg weinig en creëren daarom een verkeerde lichaamshouding.

Wat doet dit met je lichaamshouding?

Als wij als mens 14-16 uur zittend de dag doorbrengen gaat ons lichaam uiteindelijk in die zittende houding groeien (schouders naar voren, boven rug bol en bekken gekanteld door de stoel). Het gevolg van deze houding (schouders naar voren en heup in een constante hoek van 90 graden) zijn onder- en overactieve spieren. Wat houdt dit precies in? De boven rugspieren, die zorgen dat de schouders naar achter blijven, zijn veel te zwak. Ook de bilspieren (die lekker op de stoel zitten) zijn te zwak. Deze spieren, die nu zwakker zijn door al dat zitten, zijn erg belangrijk om klachten te voorkomen in bijvoorbeeld de nek, onder- en bovenrug. Het is de kunst om je lichaam in balans te houden en dus de rug- en borstspieren in verhouding goed sterk te houden. Dit geldt ook voor de bilspieren; deze zorgen namelijk voor de balans en kracht in de bekken en heupen. Dit zorgt dan weer voor een kleinere kans op rug- en heupklachten. 

Het is dus belangrijk om krachttraining te doen om deze spieren weer in balans te krijgen. Dit heeft helaas wel tijd nodig. Als je namelijk elke dag uren achter elkaar de spieren rust hebt gegeven, hebben deze ook tijd nodig om weer sterker te worden. Zie krachttraining dus niet als tijdelijke oplossing om jou even van bepaalde klachten af te helpen, maar als constante behoefte van jouw lijf om het zitten gedurende de rest van de dag te compenseren.

Uiteraard geldt dit principe (onder- en overactieve spieren) ook voor de rest van je lichaam, maar houd ik het voor nu bij de op de rug- en bilspieren. Onze trainers kunnen voor jou een aanpak en trainingsschema op maat samenstellen, neem contact op voor een gratis intake.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs van D-Healthy

Vanuit onze coaching en training zorgen wij voor een levensstijl-verandering. Wij kiezen voor deze werkwijze, omdat deze manier zorgt voor een blijvend resultaat.

2021 D-Healthy. All rights reserved.

Contact

Email: info@d-healthy.nl

Telefoon: 06 302 025 87

Adres: Rooseveltstraat 18QY, 2321 BM, Leiden

Social media

× Hoe kan ik je helpen?