< Terug naar overzicht

footer-dhealthy

De sterke relatie tussen Omega-3 en Omega-6 in Jip-en-Janneketaal.

Introductie

Dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en zal ingaan op de juist en onjuistheden over omega-3 en omega-6, zonder al te veel wetenschappelijk jargon. In dit artikel zal ik ook uitleggen waarom omega-3 belangrijk is en geef ik advies over het kiezen van het juiste supplement.

Een kleine tip vooraf!

Allereerst wil ik een tip meegeven, en dat is om dit aritkel met een open blik te benaderen zonder voorkennis of oordeel, want als je eerder in een blog of artikel gelezen hebt dat ‘omega 3 goed is’ of ‘omega 6 is slecht’ of bijvoorbeeld ‘omega 3 werkt 100%’ dan mag je daar een korrel zout bij nemen, want zo zwart/wit is het helemaal niet.

De onjuistheden over Omega-3 &-6

Omega-3 wordt als een belangrijk vetzuur gezien, omdat het gebruikt wordt voor veel lichaamsfuncties. Ons lichaam breekt het af in kleine druppels om onze cellen mee te vullen om verschillende lichamelijke functies te bewerkstelligen. Maar dit gebeurt ook met omega-6 als je logisch nadenkt. Er is natuurlijk een reden dat ons lichaam omega-6 bevat en dat voedsel omega-6 bevat.

Het lichaam heeft wel in de evolutie een voorkeur gekregen voor omega-3, omdat omega-3 ingewikkelder was/is om binnen te krijgen. Omega 6 daarentegen, is vrij eenvoudig om binnen te krijgen, omdat het in hoge mate in plantaardige olie zit, en in elk bewerkt product (helaas) zitten plantaardige oliën en we eten tegenwoordig te veel bewerkt eten. Het is daardoor eenvoudig om te veel omega-6 binnen te krijgen en te weinig omega-3 als je niet goed bewust bent van je eetpatroon.

Want net als met bijna alles is ‘te’ veel niet ok. Als een persoon dus te veel omega-6 en te weinig omega-3 binnenkrijgt, krijg je een verhouding die scheef is en het verschil tussen die twee te groot. Er is een sterke samenhang tussen een verkeerde verhouding en overgewicht aangetoond, dit komt door een ongezond en niet gevarieerd eetpatroon. Een ander voorbeeld is dat er is aangetoond dat een juiste verhouding omega-3 & omega-6 samenhangt met een gezond eetpatroon. Voordat ik verder uitleg wat de waarheden van omega-3 zijn, wil ik eerst de crux over de waarheden van omega 6 nog kort delen. Omega-6 is op zichzelf niet slecht alleen zit het veel in plantaardige oliën en plantaardige oliën zitten in bijna elk bewerkt stukje voedsel en wij eten tegenwoordig te veel bewerkt supermarkt voedsel. Eet je te veel bewerkt voedsel dan ga je te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals omega-3. Waarschijnlijk komt de negatieve associatie met omega-6 door onze slechte gewoontes.

Omega-3 is een veelbesproken onderwerp in de voedselwereld en gelukkig maar, want het is een essentiële vetzuur voor ons lichaam, waar je wekelijks genoeg van wilt binnenkrijgen. Type maar is Omega-3 op Google in en je zult versteld staan van hoeveel verschillende blogs je krijgt die de meest mooie gezondheidsvoordelen van Omega-3 beschrijven. Helaas klopt veel van wat er geschreven wordt niet met de realiteit en dat is niet omdat de voordelen er niet zijn, maar de voordelen die worden genoemd zijn gewoon niet 100% bewezen. Er worden vaak dezelfde studies aangehaald, waarbij getest is op muizen of literatuurstudies waarbij er alleen naar andere literatuur wordt gekeken. Ook zijn er zoveel verschillende soorten Omega-3 supplementen die allemaal beloven het waar te maken. Het is dus ingewikkeld om te weten wat je wel en niet kan geloven. Nu zal ik ophouden met vertellen wat niet waar is en wat meer duidelijkheid geven, want nogmaals Omega-3 is iets heel goeds en belangrijks voor je lichaam.

De waarheden over Omega-3 &-6

Allereerst zijn er bewijzen dat als je wekelijks de juiste hoeveelheden Omega-3 binnenkrijgt je best veel risico’s kan voorkomen, waaronder; cardiovasculaire aandoeningen. Cardiovasculaire aandoeningen komen veel voor en zijn erg belangrijk om te voorkomen en Omega-3 helpt daarbij. Er zijn ook studies die het effect van Omega-3 supplementen op symptomen van een depressie hebben gemeten. Daaruit is gekomen dat Omega-3 een positief effect ‘kan’ hebben op symptomen vergeleken met een placebo, maar dat het niet 100% zeker te zeggen is. Maar één ding is zeker, een gezond dieet volgen wat Omega-3 bevat helpt zeker weten bij het voorkomen van depressieve gevoelens. Je hersenen hebben ook Omega-3 nodig om te functioneren, te weinig verhoogt risico’s op vormen van dementie en het kan ook je hersenfuncties, zoals aandacht en focus wat omlaag halen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met waarom Omega-3 belangrijk is. Uiteindelijk is Omega-3 een vet en je lichaam heeft voor bijna alles vet nodig. Probeer wel op te passen met idee dat alleen Omega-3 depressieve gevoelens gaat oplossen, of ervoor gaat zorgen dat je geen aandoeningen krijgt of dat je je veel beter kan concentreren, want dat is helaas niet waar. Er komt altijd meer bij een gezonde leefstijl kijken.

Op wat voor manier kan je Omega-3 het beste binnenkrijgen?

Via vis of supplementen als het je niet lukt om genoeg vis in een week te eten.

Vis eten blijft de beste manier om het binnen te krijgen, maar voor veel mensen lukt het niet om het 52 weken goed te doen. In dat geval is supplementen nemen een goede oplossing, want je hebt Omega-3 echt nodig!! Er zijn vele vele vele visolie/Omega-3 supplementen op de markt, omdat het nou eenmaal een commercieel product is. Het is moeilijk om te bepalen wat het beste is. Er zijn wel een aantal factoren waar je naar kan kijken.

  1. Als het goedkoop is, is het waarschijnlijk geen goede kwaliteit, want ook hierbij is goedkoop duurkoop.
  2. Het moet 100% natuurlijk zijn, geen synthetische toevoegingen.
  3. Het mag niet teveel aan zuurstof worden blootgesteld, dit herken je aan een stinkende gore vislucht.
  4. Kies een product wat in een donkere glazen fles zit, dit is omdat licht de kwaliteit aantast en plastic kan je hormoonhuishouding verstoren.

Een product wat ik zeker kan aanraden is Eqology. Zij verkopen visolie in donkere glazen flessen en hebben een sterke visie en missie met een MSC-certificering. Ze bieden ook bloedprik testen aan. Hiermee worden de Omega-3&6 waardes gemeten wat erg nuttig kan zijn als je wilt weten wat voor effect het supplement heeft. 1 test op zich stelt niet veel voor. Het is belangrijk om meerdere testen te doen om er iets over te zeggen. Maar eqology is zeker het proberen waard.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan gehad en begrijp je beter wat de waarheden zijn rondom dit onderwerp. Mocht je nog vragen hebben, neem dan altijd vrijblijvend contact op, wij helpen je graag verder!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs van D-Healthy

Vanuit onze coaching en training zorgen wij voor een levensstijl-verandering. Wij kiezen voor deze werkwijze, omdat deze manier zorgt voor een blijvend resultaat.

2021 D-Healthy. All rights reserved.

Contact

Email: info@d-healthy.nl

Telefoon: 06 302 025 87

Adres: Rooseveltstraat 18QY, 2321 BM, Leiden

Social media

× Hoe kan ik je helpen?