< Terug naar overzicht

Trainen met niet-acute pijnklachten

Misschien ken je het wel, dat ene pijntje dat maar niet compleet wil verdwijnen of net niet lekker herstelt. Je hebt een goed idee over wat het nou is en waar het door kan komen, maar helemaal zeker weet je het niet. De fysiotherapeut heeft je verteld wat het kan zijn en heeft geprobeerd je een aantal keer te behandelen maar zelfs dat hielp niet. Je weet eigenlijk niet zo goed wat je er nou mee moet, behalve dan dat je moet rusten als het pijn doet en dat een beetje bewegen kan helpen. 

Klinkt herkenbaar? Lees dan verder. In dit artikel leg ik namelijk uit hoe pijnklachten mogelijk ontstaan en wat je het beste kunt doen om er mee om te gaan.

*Met niet-acute pijnklachten bedoelen we overbelastings/RSI blessures aan spieren, pezen en gewrichten. 

Er zijn veel verschillende pijnklachten, elk met weer verschillende oorzaken en behandelingen. Een belangrijke reden hiervoor is dat ieder lichaam anatomisch en fysiologisch net wat anders is. Het kan prima zijn dat jouw sterke en zwakke plekken genetisch bepaald zijn, maar het kan ook zijn dat ze door de jaren heen ontstaan zijn. Denk aan je sportverleden, hoe je in het dagelijks leven beweegt (of niet beweegt) of door blessures die je hebt opgedaan. Een gescheurde enkelband bijvoorbeeld kan zelfs jaren later nog voor beperkte beweeglijkheid zorgen.

Het is belangrijk om te weten dat een lichaam zich ontwikkelt naar datgene wat jij van het vraagt. Een voorbeeld hiervan is tennisser Nadal. Hij slaat met links, waardoor zijn linkerarm een stuk sterker is dan zijn rechter. Of neem wielrenners, die hebben door al dat fietsen hele sterke benen, terwijl klimmers juist weer hele sterke armen hebben. Door continue op één oefening te focussen of te lang een houding vasthouden, zoals een kind dragen of een muur schilderen boven je macht, kunnen andere lichaamsdelen die niet zo intensief bij de oefening betrokken zijn verzwakken, of in verhouding minder sterk worden. Of de spieren/pezen/gewrichten die juist betrokken zijn bij de beweging kunnen overbelast worden en daardoor functie verliezen. Dit zijn een aantal verschillende voorbeelden van hoe een zwakke plek zich kan vormen. 

Misschien kun je nu zelf wel iets bedenken wat een verband kan hebben met een pijnklacht die hebt/hebt gehad?

Pijnklachten komen niet alleen maar voor op zwakke plekken. Hoe komt dat?

De crux van dit soort blessures zit hem in het verschil tussen de belasting en de belastbaarheid. Dit houdt in dat het lichaam vaak niet belastbaar genoeg is voor de belasting die wordt gevraagd. Als er te veel van het lichaam gevraagd wordt, kan het lichaam een waarschuwingssignaal afgeven, wat je voelt als pijn. Dit is een indicatie die je lichaam geeft om overbelasting te voorkomen en zo het risico op eventuele verdere schade te beperken. Het is dus niet zo dat je bij een blessure met niet-acute pijnklachten iets kapot hebt gemaakt in je lichaam, het is alleen maar overbelast. Het is belangrijk om in dit soort gevallen de belastbaarheid te vergroten. En dat doe je niet door te rusten! Zoals eerder genoemd ontwikkelt een lichaam zich naar datgene wat je er van vraagt. Om het anders te vormen: functie bepaalt orgaan. Als jij bijvoorbeeld last hebt van je achillespees en besluit om je achillespees niet meer te belasten zal de pijn natuurlijk afnemen, waarom? Omdat je hem niet meer gebruikt. Maar ondertussen verlies je alleen maar peesweefsel, omdat je geen functie van de pees vraagt. De oorzaak van het probleem is niet verdwenen door rust te nemen, alleen het symptoom. Het gevolg van je rust is dat je nu bij een kleine wandeling al last hebt, omdat je peesweefsel hebt verloren door rust te nemen. Klinkt logisch, toch?

Het beste medicijn is waarschijnlijk bewegen. Want bewegen dwingt het lichaam om sterker en fitter te worden, omdat het lichaam zich moet aanpassen naar wat jij van het vraagt. Het is wel van belang dat je doelgericht beweegt om de oorzaak van de pijn aan te pakken in plaats van het symptoom. Elke dag een beetje wandelen is bijvoorbeeld niet de optimale manier om een achillespees sterker te maken. 

De deskundigheid van een fysiotherapeut of een personal trainer met de juiste kennis kan hier dus goed van pas komen. Juist deze mensen begrijpen hoe het lichaam werkt, ze hebben er immers jaren voor gestudeerd. Zij kunnen specifieke oefeningen bedenken die speciaal gemaakt zijn om pijnklachten te verminderen en om de zwakke plek sterker te maken. 

Wil je sterker worden, pijnklachten verminderen, je belastbaarheid vergroten en beter voor je lichaam leren zorgen? Vraag dan hulp van iemand die weet hoe dat moet.  Disclaimer: huisartsen of sportartsen zullen je vaak niet kunnen helpen. Hun advies is meestal gericht op het weghalen van de symptomen, maar zoals je weet heb je daar weinig aan als je weer wil gaan bewegen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs van D-Healthy

Vanuit onze coaching en training zorgen wij voor een levensstijl-verandering. Wij kiezen voor deze werkwijze, omdat deze manier zorgt voor een blijvend resultaat.

2021 D-Healthy. All rights reserved.

Contact

Email: info@d-healthy.nl

Telefoon: 06 302 025 87

Adres: Rooseveltstraat 18QY, 2321 BM, Leiden

Social media

× Hoe kan ik je helpen?