< Terug naar overzicht

De ins en outs van personal training op een rijtje

Wat is goed om te weten als je personal training wilt gaan volgen?

Als je hebt besloten om personal training te gaan volgen, betekent het dat je bereid bent om te groeien als persoon, dat is een mooie stap voor een mens. Nu alleen nog de juiste personal trainer vinden. Hoe vind je die eigenlijk? In dit artikel leggen we uit waar je het beste op kan letten bij je zoektocht. Bij elk onderwerp staat een voorbeeldvraag die jij kan stellen bij een eerste afspraak, daardoor weet je beter of iemand wel bij je past.

Allereerst, Wat doet een personal trainer eigenlijk?

Een personal trainer (ook wel afgekort als, PT) behoort te begrijpen wat er gebeurt met de fysiologie en anatomie van het lichaam tijdens een training, zoals; wat voor effect de hoeveelheid herhalingen op spieren heeft of welke spieren welke beweging maken tijdens een oefening en kan hierin differentiëren per persoon. Het differentiëren per persoon is heel belangrijk omdat elk lichaam ander is en dus ook andere prikkels nodig heeft. Verder is een goede personal trainer een volledige sessie gefocust op jou; hoe jij de oefeningen uitvoert, hoeveel herhalingen en sets je van een oefening moet doen en hoe jij je voelt tijdens de oefeningen. Een goede PT kan ook aanpassingen maken als zij/hij ziet dat het moeilijker of eenvoudiger gemaakt mag worden en houdt rekening met hoe jij je die dag voelt. Kort gezegd; hij/zij is bezig om een training te geven die op de dag van trainen het beste bij jou past. Een goede vraag om dit te checken is: waarom heb je deze oefeningen voor mij bedacht? Daardoor kan je goed kijken wat de onderliggende gedachten is en check je of de oefening wel echt bij je past.

Wat voor opleiding heeft een personal trainer nodig?

Een personal trainer heeft geen opleiding nodig omdat het een ‘’vrij’’ beroep is. Maar om een goede PT te kunnen zijn moet je wel degelijk opleidingen/cursussen hebben gevolgd of veel boeken hebben gelezen. Op die manier creëer je basiskennis over het vak training geven en blijf je up to date met de nieuwste ontwikkelingen in de fitnesswereld, bij D-healthy doen we dit constant en staan ook wij als personal trainers nooit stil in onze ontwikkeling. Vaak kan je al snel zien of een personal trainer weet wat zij/hij doet bij de intake, maar een goede vraag om te stellen bij de intake is: wat heb jij gedaan om personal trainer te worden? Belangrijk is dus dat een personal trainer zich heeft verdiept door opleidingen en cursussen te volgen.

Wat hoort een personal trainer te kosten?

Het is belangrijk om te weten waar de kosten van afhangen. Opgeleide personal trainers met een privé studio die gevuld is met fitnessmateriaal van kwaliteit kosten tussen de 60 en 80 euro per uur (rond de 65 is het meestal). Dit komt omdat er dan veel geld in de studio en in personal training is geïnvesteerd is om het van hoog niveau te maken. Er zijn ook PT die geen eigen ruimte hebben of een kleine ruimte hebben met weinig materiaal. Deze PT kosten tussen de 15 en 30 euro per uur. Het advies is om goed te kijken naar de prijs die ze vragen in vergelijking met wat zij jou aanbieden qua ruimte, materiaal en kwaliteit van trainers. Zie je een mooie ruimte vol met fitness materiaal van kwaliteit en goede trainers, dan is 60 tot 80 euro per uur het zeker waard.

Wat voor successen zijn er te boeken?

Er kunnen successen behaald worden op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld op fysiek en mentaal vlak, maar zeker ook op sociaal vlak. De verschillende aspecten wat personal training kan toevoegen aan jouw leven staan hieronder beschreven.

Fysiek
vlak: hier zijn successen te behalen doordat je spieren meer kracht kunnen genereren en meer uithoudingsvermogen krijgen waardoor je spieren zich langer kunnen inspannen, zonder moe te worden. Door gevarieerde oefeningen waarmee je verschillende spieren traint bereik je dat spieren beter onderling met elkaar gaan samenwerken. De aansturing vanuit je brein naar je spieren zal effectiever worden omdat ze dat leren tijdens verschillende oefeningen. Vaak wordt er bij fitness alleen naar de voordelen van spieren gekeken, maar er zijn ook allerlei voordelen voor pezen, botten en gewrichten bij krachttraining. Bij krachttraining zullen er verschillende krachten op je pezen en botten komen en door deze krachten worden er weefsel makende cellen geactiveerd die voor meer pees- en botweefsel zullen zorgen. Gewrichten zullen gezonder worden door beweging, omdat ze dan gesmeerd zullen worden door gewrichtsvocht. Dit is een hele korte opsomming van de fysieke voordelen. Er zijn bibliotheken vol boeken en artikelen die hier nog meer op ingaan.

Mentaal vlak: hier is een groot succes te behalen omdat een goede personal trainer je op een gezonde manier uit je comfort zone haalt. Als je fysiek wordt uitgedaagd, gebeurt ditzelfde ook in mentaal opzicht. Je leert in zulke situaties hoe je om kan gaan met vermoeidheid tijdens oefeningen en hoe je door kan gaan terwijl je eigenlijk naar huis wilt of niet eens zin had om te komen van te voren. Kort gezegd; je wordt comfortabel met het oncomfortabele van trainen. Verder zijn er op neuropsychologisch gebied heel veel bewezen voordelen bij krachttraining die nu niet opgesomd worden, maar die zijn wel terug te zien in een leerzame TED-talk van Wendy Suzuki. De link daarvan staat hier, echt een aanrader om naar te kijken!

Sociaal vlak: hieraan wordt niet gelijk gedacht bij fitness en personal training, maar ook op sociaal vlak boek je succes door te gaan trainen. Het is simpel, het is bewezen dat trainen meer energie en zelfvertrouwen geeft. Wanneer jij meer energie en zelfvertrouwen ervaart zal dat ook weerspiegeld worden naar jouw sociale omgeving. Je kan door trainen meer ruimte voelen om op je op sociaal vlak te ontwikkelen en daardoor ook gelukkiger te zijn met je omgeving en jezelf.

Tip: probeer met je personal training om de zoveel weken te evalueren op de vlakken die jij belangrijk vindt. Deel ook aan het begin met je PT op welke vlakken jij graag wilt verbeteren en waarom. Hierdoor begrijpt hij/zij beter waarom jij dit doet.

Conclusie

Het vinden van de juiste trainer en studio is bepalend voor jouw succes. Wees niet terughoudend om kritisch te zijn bij een intake, want uiteindelijk is het belangrijk wat voor jou goed voelt om te doen. Bij D-healthy ben je altijd welkom voor een gratis intake en proeftraining!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs van D-Healthy

Vanuit onze coaching en training zorgen wij voor een levensstijl-verandering. Wij kiezen voor deze werkwijze, omdat deze manier zorgt voor een blijvend resultaat.

2021 D-Healthy. All rights reserved.

Contact

Email: info@d-healthy.nl

Telefoon: 06 302 025 87

Adres: Rooseveltstraat 18QY, 2321 BM, Leiden

Social media

× Hoe kan ik je helpen?