< Terug naar overzicht

Een personal trainer en fysiotherapeut in één.

Introductie; wat doet een personal trainer eigenlijk?

Een personal trainer behoort te begrijpen wat er gebeurt met de basis fysiologie en anatomie van het lichaam tijdens een training, zoals; wat voor effect de hoeveelheid herhalingen op spieren heeft of welke spieren welke beweging maken tijdens een oefening en kan hierin differentiëren per persoon. Verder is een goede PT (personal trainer) een volledige sessie gefocust op jou; hoe jij de oefeningen uitvoert, hoeveel herhalingen en sets je van een oefening moet doen en hoe jij je voelt tijdens de oefeningen. Een goede personal trainer kan ook aanpassingen maken als zij/hij ziet dat het moeilijker of eenvoudiger gemaakt mag worden en houdt rekening met hoe jij je die dag voelt. Kort gezegd; hij/zij is bezig om een training te geven die op de dag van trainen het beste bij jou past op zowel mentaal en fysiek vlak als de potentie die je kan bereiken.

Wat kan een personal trainer met een fysiotherapie achtergrond?

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat een fysiotherapeut niet automatisch ook een goede personal trainer is. Er zijn genoeg fysiotherapeuten die weinig verstand hebben van training geven en daarom niet geschikt zijn als personal trainer. Het is belangrijk dat een fysiotherapeut ook opleidingen en werkervaringen in de fitness wereld heeft gehad om zichzelf een echte personal trainer te noemen. Om nu terug te komen op de vraag. Een fysiotherapeut heeft een HBO+ opleiding van 4 jaar gedaan over hoe het menselijk lichaam werkt, voornamelijk over; spieren, pezen, botten en bindweefsel. Hierdoor heeft een fysiotherapeut meer theoretische kennis opgedaan dan een personal trainer. Met al die theoretische kennis leert een fysiotherapeut het lichaam te onderzoeken, analyseren en hoe je een behandelplan opstelt op basis van de uitkomsten van je analyses en onderzoek. In dit onderdeel kan een personal trainer met een fysiotherapie achtergrond zich onderscheiden, omdat een fysiotherapeut het vermogen heeft om bij een personal training intake een uitgebreid bewegingsonderzoek te doen om te zien waar er bijvoorbeeld aansturing mist van een bepaalde spier of een gewricht dat niet goed mee beweegt, waardoor bepaalde oefeningen niet goed uitgevoerd kunnen worden. De andere reden -dit is misschien wel de belangrijkste manier van onderscheiden- is dat je al een langere tijd of korte tijd klachten hebt (knie, rug of enkel bijv.). Een personal trainer met een fysiotherapie achtergrond kan je hierbij geschikter helpen dan alleen een personal trainer.

Wat zijn de voordelen van een personal trainer met een fysiotherapie achtergrond?

Er zijn tal van voordelen te noemen maar hieronder gaan de meest waardevolle genoemd worden. Als je een klacht hebt en je gaat bij een fysiotherapie praktijk een behandeling starten dan krijg je maar een half uur voor een sessie en er zit druk achter, omdat je maar x aantal behandelingen van de zorgverzekeraar krijgt. Dit ligt natuurlijk niet aan de fysiotherapeuten, maar aan het systeem waarin zij werken. Nu zijn er genoeg klachten waarvoor je nog steeds naar een echte praktijk moet gaan, maar er zijn ook klachten die goed op te lossen zijn door gewoon veel te bewegen en dat kan je perfect doen bij een personal trainer. Een personal trainer heeft een uur de tijd per sessie en kan jou wekelijks trainen gericht op je klacht, maar ook gericht op de rest van je lichaam, zodat je algehele conditie ook verbeterd. Op deze manier heb je twee vliegen in één klap.

Het trainen met blessure en een personal trainer

Het trainen met een blessure bij onze personal trainingsstudio is veilig, want er werkt iemand met fysiotherapeutische kennis en die kan altijd een kort onderzoek doen om te adviseren wat er het beste gedaan kan worden. Soms zal het advies een bepaalde oefening of stretch zijn om wat vaker te doen tijdens trainingen en soms zal het verder behandelen in een fysiotherapie praktijk het advies zijn. De andere personal trainers bij ons hebben ook genoeg kennis en ervaring om te weten wanneer er reden is om een second opinion te vragen over een klacht van een cliënt. Onze studio is betrouwbaar op dat vlak. Om kort terug te komen op het trainen met een blessure. Het is een aanrader om het artikel over ‘trainen met klachten’ te lezen op onze blog. Dat artikel gaat uitgebreid in op dat onderwerp.

Conclusie

Het vinden van de juiste trainer en studio is bepalend voor jouw succes. Wees niet terughoudend om kritisch te zijn bij een intake, want uiteindelijk is het belangrijk wat voor jou goed voelt om te doen. Bij D-healthy ben je altijd welkom voor een gratis intake en proeftraining!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer blogs van D-Healthy

Vanuit onze coaching en training zorgen wij voor een levensstijl-verandering. Wij kiezen voor deze werkwijze, omdat deze manier zorgt voor een blijvend resultaat.

2021 D-Healthy. All rights reserved.

Contact

Email: info@d-healthy.nl

Telefoon: 06 302 025 87

Adres: Rooseveltstraat 18QY, 2321 BM, Leiden

Social media

× Hoe kan ik je helpen?