Introductie
De maand mei is weer aangebroken en zoals veel Nederlanders krijgen ook wij weer een beetje de zomer in onze bol. Lekker hoor, net bijgekomen van de winterdip weer volop knallen met sporten en richting een heerlijke en relaxte zomer. Nog een bijkomend voordeel van de zomer is dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D zorgt volgens Vitamine Info namelijk voor een beter evenwichtsgevoel en een verminderende kans op botbreuken.
Wat wij natuurlijk belangrijk vinden is om ook in de zomer door te blijven sporten. Er zijn tal van mensen die alleen sporten om er vervolgens in de zomer goed uit te zien. Maar consistentie in net zoals bij veel dingen in het leven ook bij sporten onwijs belangrijk. Vandaar ons advies, blijf vooral lekker sporten in de zomer maar hou rekening met de volgende punten!
Bruikbare tips
- Sport niet in dikke zwarte kleding, maar doe een lekker luchtig shirtje aan en het liefst in het wit.
- Door het warme en vochtige weer is je hartslag in de zomer vaak 5 tot 15 slagen hoger (afhankelijk van de persoon) dan andere jaargetijden, hou hier dus rekening mee en push jezelf niet te ver!
- Maak het uiteinde van je handdoek nat daardoor kan je zelf voor extra afkoeling zorgen.
Oververhitting
Dat het lichaam oververhit raakt is uiteraard niet zo fijn en daarbij nog schadelijk ook. Daarom is het zaak om het snel te herkennen. De eerste symptomen zijn bijvoorbeeld: spontaan samentrekken van de spieren of huiduitslag krijgen. Ook flauwvallen behoort tot de kenmerken van oververhitting.
Als het iets ergers is en de eerste symptomen niet opgevallen zijn kan je last krijgen van warmtestuwing. Warmtestuwing houdt in dat iemand last heeft van uitdroging, spierkrampen, vermoeidheid, misselijkheid, zwakheid en duizeligheid. Raadzaam is om dan de zon uit te gaan, eventueel het lichaam actief te koelen en extra vocht tot je te nemen.
De volgende fase is een hittebroerte of zonnesteek, hierbij is de temperatuur van het lichaam boven de 41 graden. Treed er bewustzijnsverlies op en is er een afwezigheid van zweet in dit stadium? Dan is opname in een ziekenhuis verstandig. Lees meer advies en informatie hier.
Warming-up en cooling-down
Denk ook vooral hieraan!
Drinken, drinken en drinken
Een aanbevolen hoeveelheid drinken tijdens een inspanning is 150-300 ml water per 15 minuten. Probeer dit voor jezelf uit te zoeken en aan te passen in de zomer. Nog een belangrijk ding, je urine moet lichtgeel van kleur zijn, dat is dus (helaas wel achteraf) een goede indicatie of je genoeg gedronken hebt.
Er is zelfs een voorbeeld van een sport waarbij drinkpauzes verplicht zijn gemaakt door de rechter namelijk; voetbal. Bij voetbal is het verplicht om bij een gevoelstemperatuur van 32 graden in elke helft een drinkpauze in te lassen. Dit geeft maar aan hoe belangrijk voldoende drinken met warm weer is!
Smeren, smeren en smeren
Eten, eten en eten
In de vorige blog hadden we het over wat voor invloed eten op de sportprestatie heeft, mocht je die nog niet gelezen hebben lees die dan hier. Maar in de zomer is het nog belangrijker om stil te staan bij eten en sporten. Als het buiten wat warmer gaat worden kan eten al snel lastig zijn. De meeste mensen hebben in de zomer minder trek dan bijvoorbeeld in de winter. Het is dus belangrijk om hier extra op te letten om nog voldoende energie te hebben om een sportprestatie in de zomer te leveren. Hieronder wat tips!
- Eet waterijsjes met weinig calorieën zoals een perenijsje!
- Maak een smoothie met bevroren fruit!
- Neem een eiwitshake met melk uit de koelkast, handig voor het herstel na het sporten!
- Eet iets licht verteerbaars zoals fruit of groente.
Ideale sporten in de zomer
Zweten is super goed voor het lichaam!
We horen het wel vaker, maar het is echt waar. Zweten is goed voor je, het zorgt er namelijk al voor dat bacteriële indringers door de huid bestreden worden. Zweet verspreidt namelijk een natuurlijke antibiotica die ons beschermt, lees hier meer over dit onderzoek. Zweet beschermt ons niet alleen, het verkoelt het lichaam, scheidt afvalstoffen uit en reinigt je huid. Al deze factoren zijn dus een positieve bijvangst bij het sporten in de zomer, want grote kans dat je dan nog wat extra zweet!
D-Healthy houdt rekening met sporten in de zomer
FAQ
De hoeveelheid verschilt niet ten opzichte van andere jaargetijden. Maar hou er wel rekening mee dat sporten in hogere temperaturen en in de zon meer energie kost. En hoe meer energie het kost hoe meer rust je lichaam nodig heeft om te herstellen. Geef je lichaam dus wel voldoende rust, denk bijvoorbeeld aan 2 dagen rust in plaats van 1.
Wij hebben ook geen vaste tijd voor je. Maar als je de mogelijkheid hebt sport dan in de schaduw of bescherm je tegen de zon door zonnebrand op te doen!
De totale hoeveelheid hangt af van de inspannings duur. De vaste regel is dat je per 15 minuten 150-300 ml water moet drinken, verhoog dit aantal dus bij mooi weer en je kan nooit fout zitten!